Minimizare este un proces ce consta in indepartarea de caractere care nu sunt necesare (cum ar fi tab-uri, spatii, comentari de cod) din codul sursa pentru a reduce dimensiunea fisierului. Spre exemplu putem transforma codul acesta CSS:
.some-class {
color: #ffffff;
line-height: 20px;
font-size: 9px;
}
In: .some-class{color:#fff;line-height:20px;font-size:9px;}
Din fericire nu este necesar a face acest proces manual deoarece sunt o multitudine de unelte disponibile pe piata atat pentru CSS: CSS Optimizer, CSS Drive Gallery- CSS Compressor, Online CSS Optimizer, Formatting cat si pentru JavaScript: JSMIN, YUI Compressor si JavaScript Code Improver. Case study: Un fisier css de 4.93 KB neoptimizat poate fi redus la 3.01 KB.
2.Folosirea de compresie la nivel de server pentru a reduce dimensiunea fisierelor
Acest lucru poate fi putin dificil pentru site-urile care se afla pe un host partajat care nu are compresie la nivel de server, dar pentru o optimizare cat mai buna a paginii fiecare componenta trebuie comprimata. Comprimarea de componente este similara cu arhivarea unui fisier/fisiere folosind zip sau rar pentru a le trimite prin email. Metode populare de compresie sunt Deflate si gzip. Daca folositi propriul vostru server dedicat sau daca aveti VPS aveti noroc deoarece daca nu aveti compresia activata, instalarea unei aplicati care sa se ocupe de compresie e foarte usor.
Incepand cu versiunea HTTP 1.1, clientii web au suport pentru encodare atunci cand intalnesc Headerul Accept-Encoding in cererea HTTP:
- Accept-Encoding: gzip, deflate
Daca serverul web vede acest header in cerere, acesta poate comprima raspunsul folosind una dintre metodele listate de client. Serverul web notifica clientul prin headerul Content-Encoding aflat in raspuns.
- Content-Encoding: gzip
Gzip este cea mai populara si cea mai eficienta metoda de comprimare la momentul actual. A fost dezvoltat de proiectul GNU si standardizat RFC 1952. O alta metoda de comprimare care mai poate fi gasita in mod mai frecvent este deflate, dar aceasta nu este la fel de eficienta.
Un ghid pentru a instala mod_gzip pe Apache se poate gasi aici.
3.Evitarea de CSS si JavaScript inline
In mod normal , CSS extern si fisierele JavaScript sunt “cached” de browserul utilizatorului. Cand userul navigeaza de pe pagina de inceput ei deja au incarcat fisierele CSS si JavaScript pe care nu mai trebuie sa le incarce la un moment ulterior. Daca dezvoltatorul foloseste multe fisiere CSS si JavaScript in documentele lor html atunci clientul nu va putea beneficia de functionalitatea browserului de a stoca aceste fisiere. Spre exemplu daca avem mai multe fisiere html la care dorim sa aplicam stilizari css identice, este avantajos sa referentiem un singur fisier css decat sa scriem acelasi cod inline pentru fiecare fisier in parte.
4.Distribuirea resurselor de pe site
Distribuirea a unor resurse de pe site catre alte situ-uri duce la o reducere semnificativa a incarcarii pe propriul server. Ideea de baza este aceea de a imparti sarcina pentru a incarca anumite elemente cu un alt site.
Se poate folosi Feedburner pentru a gestiona feed-urile RSS, Flickr pentru imagini si Google AJAX Libraries API pentru a servi librarii populare JavaScript cum ar fi MooTools, jQuery si Dojo.
5. Folosirea de Cuzilion pentru a planifica structura optima a sitului vostru
Cuzilion este o aplicatie bazata web creata de Steve Souders(angajat la Google) care va ajuta la experimentarea cu diferite configuratii a unui site web pentru a determina o structura optima. Daca deja aveti implementat designul structurii unui site web, puteti folosi Cuzilion pentru a o simula si apoi sa imbunatatiti performanta unde este nevoie.
Un bun articol despre Cuzilion se poate gasi aici.
Studiu De caz:
Name Size( KB) Size after compresion(KB) %
page1 29,5 27,3 7,457627
page2 4,67 4,37 6,423983
page3 109 93,2 14,49541
page4 91,8 88,2 3,921569
page5 82,8 77,4 6,521739
In urma utilizarii programelor gratuite de compresia a fisierelor html (ex Compress HTML)
http://www.textfixer.com/html/compress-html-compression.php ,
am obtinut o reducere a dimensiunii fisierului html in medie de 7.5% (min3.92% max14.4%), majoritatea avand o compresie de 6.5-7%.
Dar in urma utilizarii programului de compresia fisierul html a devenit aproape imposibil de citit de catre un utilizator uman.
Iar complexitatea si dimensiunea majoritatii fisierelor html fac ca formatarea manuala a documentului sa fie o mare pierdere de timp.
Am incercat cautarea unui program de refacere a unui variante lizibile a documentului dar pana in momentul de fata nu am gasit nici unul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu