luni, 9 ianuarie 2012

Optimizare Javascript

Vom discuta cateva optimizari care pot fi aplicate la scripturile JavaScript. 
Cateva reguli de baza atunci cand scriem cod JavaScript in aplicatia noastra ar fi:

1.Punerea de JavaScript la sfarsitul paginii, deoarece Engine-ul HTML de rendare va rula inaintea la masina virtuala Javascript

2.Codul JavaScript trebuie sa fie extern deoarece este descarcat pentru prima data si apoi este stocat de browser pentru o utilizare ulterioara.

3.Gruparea logica a scripturilor in asa fel incat vor fi incarcate in paginile care au nevoie de ele. Evitarea de a incarca fisiere JavaScript acolo unde doar cateva fisiere sunt necesare.

4.Codul sa fie cat mai compact ca sa duca la o scadere in dimensiunea fisierului descarcat. Se pot folosi programe de compactare ca codului

Ca majoritatea limbajelor de programare JavaScript este predispus la scapari de memorie. Evitarea acestor probleme va duce in majoritatea cazurilor la o crestere exponentiala. Scaparile de memorie sunt adesea asociate cu noduri ascunse in structura paginii si cu obiecte prinse intr-o bucla infinita.
Desi imbunatiri legate de cod pot optimiza performanta unei aplicatii web, logica poate deasemenea sa ne ajute sa le prevenim. Exista cateva tweakuri in a lucra cu DOM-ul care pot duce la prevenire de performante nedorite:

-evitarea DOM daca se poate sau folosirea lui cat mai rar posibil
-in loc de a atasa handleri de evenimente pentru fiecare lista, atasam handlerul la parinte pentru a nu trece prin toate elementele listei

Nu trebuie sa supraincarcam pagina cu prea mult JavaScript deoarece poate duce la o scadere in performanta. Performanta JavaScript depinde foarte mult si de engine-ul care il interpreteaza si care este specific fiecarui browser in parte. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu